‘Fijne feestdagen’: waarom kerst voor ruzie en stress zorgt

‘Fijne feestdagen’: waarom kerst voor ruzie en stress zorgt

Het wordt je zo vaak verteld: ‘december is de gelukkigste tijd van het jaar!’ Nou, niet dus.

Uit onderzoek blijkt dat dit juist de tijd van het jaar is waarin veel mensen depressief of somber zijn.

‘Maar jíj zou de sauzen halen’
Zeker voor stellen is het een pittige tijd. Het gemiddelde stel heeft vier keer per dag ruzie. En da’s niet alles. Een vijfde van de stellen overweegt om uit elkaar te gaan tijdens de kerstperiode en 5 procent vraagt zich serieus af of de relatie het nieuwe jaar wel haalt, blijkt.

‘It will be looooonely…’
Daarnaast is het een extra moeilijke tijd voor mensen die geen partner hebben: je voelt je tijdens deze tijd van het jaar meer eenzaam. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat er een nieuw jaar voor de deur staat. Een fijne stempel kun je op het oude jaar plakken: in 2016 wéér niet geslaagd in de liefde. Dat klinkt overdreven, maar onbewust doen velen dit.

Daar zijn we dan
Ziekenhuizen en politieafdelingen rapporteren veel zelfmoordpogingen rondom de feestdagen. Dit heeft naast andere factoren te maken met dat veel mensen voelen ‘dat alles perfect moet zijn in deze tijd van het jaar’. Het mooie plaatje waaraan je moet voldoen met de kersttijd: een grote tafel met eten, cadeaus onder de boom, hele klonten leuke familieleden en vrienden over de vloer, het zorgt voor een sociale druk. En dat niet alleen: het zorgt voor depressies.

Bron: Psychology TodayGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *