Psychologen weten wat iedereen écht wil als kerstcadeau

Psychologen weten wat iedereen écht wil als kerstcadeau

Altijd een opgave: kerstcadeaus vinden voor je broertje, moeder, schoonzus… Psychologen zijn eruit.

Dit willen we eigenlijk állemaal als kerstcadeau. En ja: dan bedoelen we ook echt, allemaal.

Geen spullen
Psychologen werd de vraag gesteld: “Vanuit het brein gezien, van wat voor cadeaus worden we echt blij?” Dat antwoord is niet makkelijk te geven, want er is weinig onderzoek gedaan naar de psychologische kanten van ‘geven’.  Er is dan ook niet 1 perfect cadeau. Althans, geen díng.

Blij en nog steeds blij
Wat stellen ze dan wel? Dat ervaringen, belevenissen en dingen dóen vaak veel meer worden gewaardeerd dan materiële dingen. Dat zit zo: stel, je krijgt een iPad. Daar ben je op de dag zelf super blij mee, de weken daarna ook, het jaar daarna ook. Maar die ontzettende vreugde van het eerste moment verdwijnt, hoe jammer het ook is. Dat komt omdat het object ‘normaal’ wordt. Je ziet en gebruikt ‘m elke dag, tenslotte. Dit is anders bij herinneringen: daaraan kun je jaar in jaar uit nog even blij van worden, zo blijkt uit onderzoek.

Onthouden
Het leuke is: uit onderzoek blijkt ook dat het géven van iets samen doen gelukkiger maakt dan iets materieels kopen voor iemand anders. Natuurlijk: meestal ga je dan samen eten, een dagje naar een spa of een nachtje weg. Maar toch: het is iets om over na te denken. Al is het maar voor volgend jaar Kerstmis.

Bron: CNNGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *