Ben je knapper alléén of met een groep (niet zo knapperds) om je heen?

Ben je knapper alléén of met een groep (niet zo knapperds) om je heen?

Psychologen roepen het al jaren: de groep mensen met wie je je omgeeft weerspiegelen óók hoe jij wordt gezien.

Maar maakt het nou echt uit of je naast hele knappe vrienden of juist wat minder knappe vrienden staat?

7 en 8 of toch 6
Stel: je bent zelf een 7’tje. Sta je naast vriendinnen die zeker weten een 9 krijgen – maakt jou dat dan een 6? Of als je naast vriendinnen staat die een 6’je zijn, maakt jou dat in dat geval dan een 8’tje?

Foto
Het antwoord is: nee. In het onderzoek dat is gepubliceerd in Evolution & Human Behavior moesten de deelnemers 20 foto’s beoordelen van zowel jongens als meisjes. Ze kregen foto’s te zien waarop enkel 1 iemand stond en andere plaatjes waarop een hele groep stond, met ook de persoon van de ‘enkele foto’ ertussen.

Wat blijkt: na veel resultaten te hebben gemeten blijkt gemiddeld iedereen toch iedereen individueel te beoordelen, ongeacht wie of wat er om iemand heen stond.

Zo gaat dat
De onderzoekers stellen dat wij, om iemands knapheid te beoordelen, een intern referentiekader gebruiken. Dat is iets wat je áltijd bij je hebt. Zie jij een jongen op straat, dan vergelijk je ‘m onbewust al binnen een paar tellen met je exen, broer, vader, jongens uit je klas, nerds uit de bieb, binken van de sportschool en ga zo maar door. Daar heb je helemaal geen groepje mensen voor nodig, dat kun je zelf al. Wel zo handig, toch?

Bron: Psychology TodayGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *