Snik: op deze leeftijden ben je het minst gelukkig

Snik: op deze leeftijden ben je het minst gelukkig

Ouderen zijn vaak gammeler dan jongeren en sommigen zijn ook minder scherp van geest, maar ze zijn toch gelukkiger. Althans volgens een Amerikaans onderzoek naar het geluk van mensen tussen de 21 en 99 jaar oud.

10a47b3b57edbf29d774338a70713314

Uitgesloten van het onderzoek waren ouderen die dement waren of die in verzorgingshuizen wonen. Dat vertekent de uitslag uiteraard wel een boel. Maar wat er wel uit naar voren kwam? De ouderen die wel mochten meedoen en die dus nog redelijk gezond waren bleken gelukkiger dan jongere proefpersonen. Ouderen hebben ook minder last van angst en depressie. In het onderzoek werd de gesteldheid van 1500 personen onderzocht. Het gemiddelde: naarmate ze ouder waren waren ze meer in evenwicht en gelukkiger.

Twintigers en dertigers zijn het minst gelukkig. Globaal gezien heeft het verband tussen leeftijd en geluk een U-vorm. Vanaf achttienjarige leeftijd totdat mensen ongeveer vijftig zijn, neemt het gelukscijfer af om daarna scherp te stijgen.

Als mensen begin vijftig zijn, gaan ze serieus nadenken over hun pensioenplan. Het is bovendien de leeftijd waarop ze het collegegeld van hun kinderen moeten gaan betalen en eventueel voor hun bejaarde ouders willen zorgen.

Dat mensen zich gelukkiger voelen op latere leeftijd heeft waarschijnlijk te maken met de acceptatie van het ouder worden. De druk is van de ketel: de kinderen zijn het huis uit, de carrière loopt op zijn eind en er is weer tijd en geld om van het leven te genieten.

screen shot 2016-05-16 at 8.15.58 am

LEES OOK:

Bron: Science Alert2 thoughts on “Snik: op deze leeftijden ben je het minst gelukkig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *