Linkshandigen zijn op bepaalde gebieden slimmer

Linkshandigen zijn op bepaalde gebieden slimmer

Tien tot vijftien procent van de mensen is linkshandig. Beroemde linkshandigen zijn onder andere Barack Obama, Picasso en Einstein. Maar zijn linkshandigen over het algemeen ook slimmer dan rechtshandigen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: op bepaalde gebieden wel.

aba67e3711127d08e41419b989ad689a

Linkshandige mensen lijken namelijk uit te blinken in ‘divergent denken’ ofwel nieuwe ideeën genereren op basis van bestaande informatie. Uit een experiment van psycholoog Stanley Coren bleek dat vooral linkshandige mannen hier superieur in zijn. In het experiment moesten bijna 1.000 mannen en vrouwen manieren vinden om twee alledaagse voorwerpen die normaal niet samen gebruikt worden te combineren, zoals bijvoorbeeld een paal en een blikje. Cohen voerde daarnaast ook ‘convergent denken’ tests uit, dat houdt in dat je bestaande kennis en regels toepast om tot een juist antwoord te komen. Deelnemers moesten in deze tests bijvoorbeeld aangeven welk woord in een reeks niet in het patroon paste. Hierin blonken linkshandigen echter niet uit. Op deze manier kon worden uitgesloten dat linkshandigen gewoon over het algemeen slimmer waren. Recent onderzoek toont ook aan dat linkshandigen betere ruimtelijke vaardigheden, mentale flexibiliteit en een beter werkgeheugen hebben.

Deze bevindingen helpen verklaren waarom linkshandigen vaker voorkomen onder wiskundigen, architecten, kunstenaars, en schaakexperts. Ook zijn er onder hoogbegaafden meer linkshandigen dan gemiddeld. Ook al bewijst wetenschappelijk onderzoek niet dat linkshandigen over het algemeen intelligenter zijn dan rechtshandigen, het lijkt er wel op dat ze bepaalde cognitieve voordelen hebben. Die voordelen beïnvloeden niet alleen hun prestaties in psychologische experimenten, maar ook de professionele paden die ze bewandelen en de gebieden waar ze goed in zijn.

LEES OOK:

Bron: The New Yorker1 thought on “Linkshandigen zijn op bepaalde gebieden slimmer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *