Dít is waarom sommige mensen á l t i j d te laat komen

Dít is waarom sommige mensen á l t i j d te laat komen

Je kent ze wel, die vrienden die appen ‘joe, ben onderweg’ – maar van wie je wéét dat ze nog met een tandenborstel in hun mond voor de spiegel staan. Die.

Sommige mensen komen nou eenmaal áltijd te laat. Op etentjes, dates, afspraken, lunches – noem maar op.

Sorry not really sorry
Maar het is niet omdat ze je niet leuk vinden. Integendeel, zelfs. Op de site van de BBC staat een recent onderzoek beschreven. Onderzoekster Diana DeLonzor noemt de 3 echte redenen waarom mensen te laat komen. Ten eerste is het een selffulfilling prophecy. “Mensen die niet in staat zijn op tijd te komen, gaan er vaak al van uit dat ze te laat komen. Dus daar gaan ze zich naar gedragen. Ze kunnen volgens zichzelf nog éven wat extra mascara opdoen en nog éven een ander shirtje passen. En die illusie wordt dan dus waarheid.”

Joh, is om de hoek
Daarnaast speelt angst een rol bij sommigen. “Door er een beetje tegenop te zien omdat ze iets spannend vinden, schuiven laatkomers het werk of de afspraak zo vaak voor zich uit, dat ze het niet op tijd afkrijgen”, stelt DeLonzor. Ten derde zijn er nog mensen die het niet lukt om de tijd goed in te schatten. De zogeheten planning fallacy. ‘Laters’ weten bijvoorbeeld zéker dat ze 10 minuutjes hoeven te fietsen, terwijl het in de praktijk minstens twee keer zo lang duurt. Beetje een kwestie van verkeerd inschatten, dus. Maar zeker niet expres.

TERUG NAAR DE HOMEPAGE.

Bron: BBCGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *