Nu even niet: waarom je juist níet altijd blij moet zijn

Nu even niet: waarom je juist níet altijd blij moet zijn

Je af  en toe even helemaal rot voelen is niet alleen onvermijdelijk – het is ook belangrijk om te overleven.

Althans: dat stellen evolutionair psychologen.

Meer en meer…
Maar ‘t is niet zo makkelijk gedaan als dat ‘t is gezegd. Die nieuwe baan, die verloving, dat mooie huis… We zijn constant op zoek naar verbeteringen in ons leven. En dat nou juist niet zo handig. Want al koop je die nieuwe auto of krijg je die promotie: je geluksgevoel zal binnen no time weer ‘zakken’ naar ‘normaal’.

… en nog een beetje meer
Dat komt doordat we als mensen zijn geprogrammeerd om altijd een basisemotie te hebben. Althans: we hebben een basis van hoe we ons als ‘gewoon, prima’ voelen. En we hebben juist meerdere emoties – dus ook de negatieve – nodig om gemotiveerd te blijven om onze doelen na te streven.

Denk maar na; als je super blij bent met hoe alles nu is en je zou je 24/7 dol- en dolgelukkig voelen…. Dan zou je niets veranderen, toch?

Super-chagrijnig
Precies: dan zou alles altijd hetzelfde blijven. En uiteindelijk is dat niet iets wat wij mensen willen – al lijkt ‘t nog zo regenbogen, puppy’s en vrolijke kleurtjes. Als we blij zijn, dan willen we ‘t niet kwijt, maar ‘t gaat toch altijd weg. En dat  vinden we irritant. En dus doen we er weer van alles aan om weer blij te worden. Je hebt ‘m nu vast al een tikkie door: dat is precíes de drijvende kracht achter alles wat mensen elke dag maar weer doen. Werken, lekker vroeg naar bed gaan met Netflix aan, een extra vakantie boeken, kletsen met vriendinnen, winkelen, nog meer werken zodat je nog meer kunt winkelen… Wij zijn wie we zijn omdat we niet altijd gelukkig zijn. Dat is maar goed ook.

TERUG NAAR DE HOMEPAGE.

Bron: The IndependentGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *