Onderzocht: krijgen ‘knappere’ mensen meer betaald?

Onderzocht: krijgen ‘knappere’ mensen meer betaald?

Als je knap bent, word je sneller aangenomen voor een nieuwe baan en zul je ook meer salaris krijgen, menen veel wetenschappers. Maar klopt het wel?

De ‘Beauty Premium’ theorie is al jarenlang onderzocht door psychologen en economen.

Slimmerd
Het is niet zo simpel uit te leggen, stellen onderzoekers van de University of Boston. Het salaris dat iemand krijgt hangt van meer factoren af dan alleen goede looks. Zo maken ook je IQ, je extravertie en je gezonde levensstijl uit.

Mensen die lager scoren op de persoonlijkheidstrek ‘neuroticisme’ krijgen ook meer betaald dan gemiddeld. Maar, zo zeggen de experts: dit hangt vaak wel samen met iemands uiterlijk.

Ach welnee
Wetenschapper Satoshi Kanazawa: “Knappe mensen verdienen meer, maar niet per se alleen omdat ze er beter uitzien dan anderen. Ze zijn vaak ook gezonder, want ze zorgen goed voor zichzelf, en ze zijn vaak extraverter. Ook intelligentie en mate van orde kunnen houden spelen mee”.

Meer of meer
Daarnaast kwam er ook naar voren uit hun onderzoek dat mensen die in de categorie ‘heel onaantrekkelijk’ vielen, meer verdienden dan mensen die in de categorie ‘onaantrekkelijk’ zaten. Dus wat je looks betreft maakt het dus allemaal niet zo gek veel uit als je meer wilt verdienen: je kunt je beter focussen op je IQ, je extraverte vaardigheden (een lekkere sociale babbel hebben) en of je niet al te hysterisch overkomt in je werk.

TERUG NAAR DE HOMEPAGE.

Bron: Science Daily / Journal: Satoshi Kanazawa, Mary C. Still. Is There Really a Beauty Premium or an Ugliness Penalty on Earnings? Journal of Business and Psychology, 2017; DOI: 10.1007/s10869-017-9489-6Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *