Piekeren is dus heel erg goed voor je en dit is waarom

Piekeren is dus heel erg goed voor je en dit is waarom

Als je twijfelt en maalt en maar niet kunt slapen omdat je wakker ligt van alle zorgen: neem het jezelf vooral niet kwalijk.

Sterker nog: wees maar blij dat je een beetje piekert. En kunt piekeren. Want dat is beter voor je dan je denkt. Het zorgt er namelijk voor dat je beter bent voorbereid op wat gaat komen.

Dat lucht op, zeg
Zo kunnen piekeraars beter met tegenslagen omgaan dan mensen die nooit ergens aan twijfelen. Bovendien voelen mensen die zich vaak zorgen maken zich minder slecht nadat ze stom nieuws hebben gekregen. Ze waren er toch al een beetje bang voor, en dat hun twijfels waarheid zijn geworden, verbaast ze niet zo. Daarom weten ze goed om te gaan met een nare situatie.

Andersom zijn ze blijer als ze goed nieuws te horen krijgen. Ze waren zo bang voor een negatieve uitkomst, dat ze extra gelukkig zijn als iets lijkt mee te vallen. Onderzoeker Kate Sweeny van de Universiteit van Californië: “We zagen dit patroon terug in een groep rechtenstudenten die de resultaten van een tentamen afwachtte. Mensen die zich veel zorgen maakten om de uitslag voelden zich beter over de uitslag (wat de uitslag ook was) in tegenstelling tot de studenten die zonder enige zorg in de wereld hun resultaten afwachtten.”

Verder werkt piekeren ook motiverend. Je wilt er namelijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat je je goed voelt, dus ga je alles doen om ervoor te zorgen dat iets niet tegenvalt. Al is het die taart die je bakt of juist die test die je gaat maken: je doet extra je best. Vaak zijn piekeraars dan ook harde werkers. Helemaal geen minpunten, dus. Dat lucht op.

Bron: FammeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *