Dít is volgens de wetenschap de reden dat we wraak nemen

Dít is volgens de wetenschap de reden dat we wraak nemen

Iemand flikt je iets waar je werkelijk lááiend om bent. Tja – wat doe je dan?

Is het je collega die met jouw harde werk een wit voetje haalt bij  de baas? Of is het die ex die je zo heeft belazerd?

Nu ben jij aan de beurt
Wraak kan goed voelen – bitterzoet, noemen we het ook wel. Maar daar zit een reden achter. We nemen namelijk volgens experts wraak niet om de ander meer te laten lijden of om die ander slechter te laten voelen over de situatie. Nee: we doen ‘t omdat we zo onszelf beter voelen.

Egocentrisch
Een study die recentelijk is gepubliceerd in de Journal of Personality of Social Psychology, heeft 1500 mensen onderzocht. Deelnemers moesten een essay schrijven en kregen daarop feedback van een zogenaamde partner.

Die feedback was óf heel positief (“Super gedaan!”), óf heel negatief (“Dit is de slechtste essay die ik ooit heb gelezen”).

Daarna kregen ze een poppetje in hun handen die de persoon  van de feedback representeerde. Je raadt ‘t al: de mensen die lullige feedback kregen reageerden wat heftiger op de pop dan de mensen die zich al goed voelden over hun prestaties.

Maar de mensen deden dat alleen om hun eigenwaarde weer op te krikken: niet per se om de ander ook een rotdag te geven. Kortom: we denken bij wraak vooraal aan onszelf en onze staat van welzijn.

TERUG NAAR DE HOMEPAGE.

Bron: The IndependentGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *