Onderzoek bewijst: selfies maken maakt gelukkiger

Onderzoek bewijst: selfies maken maakt gelukkiger

Een dipje blijkt bestreden te kunnen worden door een eenvoudige handeling op je smartphone; regelmatig selfies maken en foto’s delen met je vrienden blijkt namelijk te helpen om een gelukkiger persoon te worden. Dit wijst een onderzoek door computer wetenschappers aan de universiteit van Californië uit.

b9cd80d184c9b40337548310fc8e8718

Het vier weken durende onderzoek onder studenten keek naar de effecten van foto’s nemen met je smartphone op het psychisch welzijn. Het onderzoek bestond uit een controle fase en een interventie-fase. De deelnemende studenten kregen allemaal een enquête-app en een foto-app op hun telefoon geïnstalleerd om hun stemming te documenteren en foto’s mee te nemen tijdens de verschillende fases van het onderzoek. Deelnemers moesten hun stemming driemaal per dag rapporteren met de app, ook werd hen gevraagd om details te geven over belangrijke gebeurtenissen die hun emoties konden hebben beïnvloed in de loop van de dag.

Voor het onderzoek werden drie soorten foto’s getest die dagelijks genomen moesten worden. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een foto-soort. De eerste soort foto was een lachende selfie. De tweede soort foto was een foto van iets dat de foto-maker blij maakte. De derde soort foto was een foto van iets waarvan de maker dacht dat het een ander persoon blij zou maken (deze foto werd vervolgens ook verstuurd aan de desbetreffende persoon).

Onderzoekers vonden dat deelnemers in alle drie de groepen een verhoogde positieve stemming hadden. Deelnemers in de selfie-groep rapporteerde steeds meer vertrouwen en werden steeds comfortabeler met hun lachende selfie-foto’s na verloop van tijd. De studenten die foto’s moesten nemen van voorwerpen die hen gelukkig maakten werden meer reflectief en waarderend, en degenen die foto’s namen om anderen gelukkig te maken werden rustiger en zeiden dat de verbinding met hun vrienden en familie hielp om stress te verminderen.

Informatica Professor Gloria Ark vertelt: ‘Je ziet veel berichtgeving in de media over de negatieve gevolgen van technologie-gebruik maar er zijn de afgelopen jaren ook steeds meer uitgebreide inspanningen die de positieve gevolgen van technologie bestuderen, ik denk dat het huidige onderzoek aantoont dat sommige technologische gadgets wel degelijk voordelen bieden aan gebruikers’.

LEES OOK:

Bron: Science DailyGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *