We houden van selfies maken maar kijken er liever niet naar

We houden van selfies maken maar kijken er liever niet naar

Een online onderzoek heeft bewezen dat we het bijna allemaal leuk vinden om een selfie te maken. Sexy blik, haren los en klikken maar.

We doen ‘t allemaal. Volgens Google maken we zo’n 93 miljoen selfies per dag – alleen al op Android-apparaten.  En van dit onderzoek maakte maar liefst 77 procent dagelijks een of meerdere selfies.

Irritant
Vanaf 2013 staat het woord ‘selfie’ ook officieel in het woordenboek vermeld. Toch vinden we ‘t allemaal niet al te leuk om naar die selfies te kijken. Zo zegt 82 procent van de deelnemers dat ze ‘t niet al te boeiend vinden om op social media (denk vooral aan Instagram) foto’s te zien van de gezichten van vriendinnen of vrienden.

Ik ben niet zo
Volgens onderzoeker Diefenbach heet dit fenomeem het ‘selfie paradox’. We vinden het namelijk bijna allemaal leuk om te doen, maar we vinden het ook bijna allemaal vervelend en vermoeiend om naar te kijken. Dat komt volgens hem doordat we allemaal wat positiever tegenover onszelf staan dan dat we over anderen denken, iets wat vaker in de psychologie voorkomt.

Zo vinden we het, als we zelf even klikken met onze camera, het gewoon normaal en grappig en niet overdreven overkomen. Als we dan een foto zien van een kennis of vriendin waarop alleen diens eigen gezicht staat, dan denken we binnen 2 seconden al gauw: ‘God, die is wel erg vol van zichzelf, zeg’. We vinden de ander gelijk narcistisch terwijl we onszelf nooit zo zouden beoordelen.

Wij mensen zijn geneigd – in veel situaties – om onszelf beter in te schatten dan anderen.

Niet helemaal eerlijk misschien, maar we doen het bijna allemaal automatisch. We willen ons namelijk altijd goed voelen; een basisgedachte van de mens. En daar doen we alles aan – zo ook anderen omlaag praten of denken om daardoor jezelf weer wat beter te voelen.

TERUG NAAR DE HOMEPAGE.

Bron: Science DailyGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *