Een roze bril op – wat gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent?

Een roze bril op – wat gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent?

De euforische staat van verliefdheid die al het ‘gezonde verstand’ uitschakelt blijft een raadselachtig fenomeen. De wetenschap begint echter steeds beter zicht te krijgen op de fysiologie van verliefdheid.

Onderzoekers hebben inmiddels een aantal patronen kunnen identificeren in de hersenen die verklaren waarom verliefdheid ons zo impulsief, dwaas en euforisch maakt.

Donatella Marazziti, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Pisa, constateerde dat er tijdens het vroege stadium van verliefdheid een verminderd niveau van de neurotransmitter ‘serotonine’ in het brein is. Dit stofje is op eenzelfde manier verminderd bij mensen met een obsessief-compulsieve stoornis. Deze psychische aandoening geeft gevoelens van angst en opdringerige obsessieve gedachtes; verliefdheid zou dus gezien kunnen worden als een milde, tijdelijke vorm van obsessief gedrag. Daarnaast wordt prille verliefdheid ook gekenmerkt door een hoger aantal verschillende moleculen in het brein die gerelateerd zijn aan een stress-respons. Na een jaar tot anderhalf jaar met je geliefde een relatie te hebben zijn zowel je serotonine als je stress moleculen weer hersteld tot een normaal niveau.

Verschillende onderzoekers hebben MRI-studies uitgevoerd om de gebieden van de hersenen te identificeren die geactiveerd of gedeactiveerd worden door verliefdheid. Uit deze studies bleek dat mensen die verliefd zijn een verhoogde activiteit hebben in verschillende gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij het dopamine beloningssysteem. Ouderliefde activeert grotendeels dezelfde gebieden, maar niet de hypothalamus, wat suggereert dat deze verantwoordelijk kan zijn voor de seksuele component van verliefdheid. Verliefde mensen hebben een duidelijk verhoogd gehalte dopamine in hun brein, dit zorgt voor de euforische staat. Onderzoek toont zelfs aan dat cocaïne een vergelijkbaar effect heeft op de hersenen als verliefdheid.

Gebieden in je hersenen die juist een verminderde activiteit vertonen tijdens verliefdheid zijn de amygdala en de prefrontale cortex. De amygdala is geassocieerd met angst en van je fouten leren. De prefrontale cortex is geassocieerd met uitvoerende functies zoals je beoordelingsvermogen en het voorspellen van de uitkomsten van gebeurtenissen. Verminderende activiteit in deze regio’s verklaart waarom verliefde mensen niet volledig grip lijken te hebben op deze functies. Als verliefde mensen naar iemand kijken waar ze passie voor voelen, worden sommige delen van de hersenen actief, maar een groot deel wordt juist uitgeschakeld: het deel wat we ook wel het ‘gezond verstand’ noemen. Vandaar ook de uitspraak ‘liefde maakt blind’. Waarschijnlijk dient dit biologisch gezien een hoger doel omdat het de kans op voortplanting vergroot.

Wat hersenfysiologie ons vertelt over de verliefdheid is dus ongeveer wat wel al wisten – het is een stressvolle aangelegenheid die grenst aan verslaving of een obsessieve stoornis, het onderdrukt je rationele beoordelingsvermogen, leidt tot overhaast handelen, en als het groeit vervagen deze symptomen gelukkig en is er ruimte voor kalmte en geluk.

LEES OOK:

Bron: Science Daily2 thoughts on “Een roze bril op – wat gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *