Voor succes heb je veel nodig… behalve talent

Voor succes heb je veel nodig… behalve talent

Als je denkt aan meneer of mevrouw Gucci, Barack Obama of toch wel Oprah, dan denk je: wat een talent hebben die mensen. Want wat hebben ze een successen behaald in hun leven.

Kijk, en daar gaat het een beetje fout. Want succes wordt helemaal niet bepaald door talent. En het ligt ook niet aan hun intelligentie of kennis.

De meest succesvolle mensen hebben namelijk gewoon ook een flinke dosis geluk. Vaak zijn het wel de mensen die doorbreken die veel risico’s durven te nemen en die hard willen werken. Onderzoekers hebben 1000 mensen jarenlang gevolgd om dit te concluderen. Ze begonnen allemaal een beetje ‘gelijk’ op de arbeidsmarkt. Er is gekeken naar wat iemand nou succesvol maakte en wat een ander deed mislukken op werkgebied. Het blijkt niet uit te maken of je talent hebt, want ook talentvolle mensen hadden pech in hun loopbaan.

Juist de meest succesvolle personen met de meeste nullen op de bankrekening waren matig getalenteerd. Dat is te wijten aan geluk. Want de mensen met de meeste pech hadden ook de minst florisante carrières.

Bron: Talent vs Luck: the role of randomness in success and failure (A. Pluchino, A. E. Biondo, A. Rapisard)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *