Zorgwekkend: anorexia-patiënten zijn steeds jonger

Zorgwekkend: anorexia-patiënten zijn steeds jonger

In sommige gevallen wordt gezond eten een obsessie. En dat ervaren zelfs hele jonge kinderen.

Kinderen met de eetstoornis anorexia nervosa zijn steeds jonger. Dat blijkt uit cijfers van de drie grootste behandelingsklinieken voor eetstoornissen, meldt NOS. Steeds meer kinderen tussen de 8 en 13 jaar zoeken hulp vanwege een eetprobleem.

Deskundigen maken zich grote zorgen, want anorexia is een heel gevaarlijke ziekte, waarbij kinderen zich volledig kunnen uithongeren. Zo’n 90 procent van de patiënten is een meisje, maar ook jonge jongens melden zich steeds vaker aan. De kinderen weigeren te eten omdat ze bang zijn dat ze te zwaar worden.

“We denken dat er steeds jongere kinderen met anorexia zijn, omdat ze veel jonger worden geconfronteerd met gezond eten”, zegt Annemarie van Elburg, hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater in een kliniek in Zeist. “In de tweede helft van de basisschool worden lessen gegeven over gezond eten en bewegen. Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee.” Ook leggen ouders tegenwoordig veel nadruk op gezond eten en dat kan juist averechts werken, denkt Van Elburg.

Toch is er ook goed nieuws. “Als je jong bent dan maak je de beste kans om helemaal te herstellen van anorexia nervosa”, zegt Van Elburg. “En dat komt doordat je ouders gemotiveerd zijn, ook als jij dat niet bent, en doordat ouders ook echt goed kunnen blijven opletten.”

Bron: NOSGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *